Vid dödsfall: Information för gäster vid begravning
Allt som kan vara bra att veta för gäster vid begravning
Härnedan har vi sammanställt information för gäster vid begravning – allt som kan vara bra att veta för dig som gäst inför en begravning.
Härnedan har vi sammanställt information för gäster vid begravning – allt som kan vara bra att veta för dig som gäst inför en begravning.
Här kan du på ett snabbt och enkelt sätt göra anmälan till minnesstund efter begravningen i Lomma med omnejd, inklusive: Lomma, Lund, Dalby, Södra Sandby, Veberöd, Genarp, Staffanstorp, Bjärred, Löddeköpinge, Burlöv, m fl. Det går alldeles utmärkt att göra anmälan för flera personer (under: Antal).
Buketter, kransar och blommor till begravningen beställer du av en begravningsbyrå eller en blomsterhandlare minst några dagar före begravningen beroende på ditt val av arrangemang. Flera personer kan gå ihop om en krans eller bukett. Det är vanligt att man skriver en hälsning på kort eller band. En liten handbukett som läggs vid kistan eller i graven är brukligt att ta med sig och det är idag lika vanligt att män som kvinnor använder det som en hälsning. Vi hjälper dig gärna ordna blommor till begravningen. Klicka på knappen nedan för att se våra alternativ och beställning.
På denna sida kan du enkelt & tryggt ge en minnesgåva. Du kan t ex stödja en välgörande fond eller verksamhet som den avlidne kände starkt för eller varit engagerad i. Denna tjänst erbjuder vi via vår partner MinGåva.se.
Följande tjänster och länkar kan hjälpa dig hitta en gravplats i Lomma med omnejd, inklusive: Lomma, Lund, Dalby, Södra Sandby, Veberöd, Genarp, Staffanstorp, Bjärred, Löddeköpinge, Burlöv, m fl (och även hela Sverige).
Vill organisation eller förening hedra den avlidne med fanvakt under begravningsceremonin måste de anhöriga (begravningsbyrån) kontaktas för ett godkännande. Läs mer om de formella kraven här.
En lista med användbara adresser där närliggande kyrkor, kapell och andra vanliga samlingsplatser för bl a minnesstunder i Lomma med omnejd finns samlade.
Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Men även när det inte finns några direkt uttalade krav om klädsel vid begravning, kan det kännas bra att klä upp sig. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen, dels ett sätt att visa respekt och sitt deltagande. Det vanligaste idag för män är mörk kostym (kavaj). Svart slips är alltid korrekt. Du som tillhör närmaste familjen kan även ha vit slips. För kvinnor är det vanligaste mörk dräkt, klänning, kjol eller byxor och mörka strumpor. “Valfri klädsel” innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det. När det står “Ljus klädsel” i inbjudan innebär detta att ljus (valfri) klädsel önskas för en mindre formell känsla. Barn kan alltid ha sina finkläder. Sorgband används idag mycket sällan. Men i t.ex sport-sammanhang, då någon närstående till laget avlidit, förekommer det att laget bär ett brett sorgband på vänster arm.
Tal på begravningar kan ha mycket olika karaktär beroende på om de hålls i ceremonilokalen eller vid minnesstunden. Det tal som hålls i ceremonilokalen eller vid graven har ofta en mer formell framtoning och bör vara kortfattade. Tal vid minnesstunden kan ha mer av karaktären vardagsberättelser som speglar den avlidnes personlighet och intressen. Läser du från manuskript kan en kopia av talet vara ett fint minne för de närmaste.
Att fotografera vid begravning möter som regel inget hinder, förutsatt att de anhöriga inte har något att invända. Man brukar dock rekommendera att inte fotografera under själva ceremonin. Rådgör gärna med begravningsbyråns representant. Vid filmning och/eller ljudupptagning vid begravning skall detta förankras även med upplåtaren av lokalen, normalt prästen.
Att kondolera innebär att man uttrycker sitt deltagande till de anhöriga till någon som avlidit. Man kan framföra sina kondoleanser personligen, med ett kort eller blommor som skickas hem till de anhöriga före begravningen.
Getingevägen 1 - Huvudkontor
222 19 Lund
Vxl. 046-211 20 50
info@axelssons.se
Kajgatan 12 - Filial
234 40 Lomma
Tel. 040-41 40 80
lomma@axelssons.se
Juridisk Avdelning
222 19 Lund
Vxl. 046-211 20 50
juridik@axelssons.se
Öppettider
Helgfria vardagar
09.00 - 17.00
Öppettider
Helgfri Måndag-Torsdag
09.00 - 15.00
Öppettider
Helgfria vardagar
09.00 - 17.00